Družinsko bogoslužje na pepelnico 2022

(Je namenjeno družinam, ki se ne bodo udeležile pepeljenja v cerkvi)

Pepelnica je dan strogega posta, ko se postimo v hrani in pijači in ne jemo mesa. Če zmoremo poskusimo, da bi dan preživeli ob kruhu in vodi ali pa da pojemo samo en obrok hrane v celem dnevu. Namen posta je, da okrepimo voljo in svoje čute za 40 dnevno postno prizadevanje.

Na mizo pripravimo križ in svečo ter krožniček s kupčkom pepela in kozarček z blagoslovljeno vodo.

Obred v wordu
Obred v pdf

Začetni obred

 

Vsi (V): V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

S (starš): Dobri Bog, usmiljen si do vseh stvari.
Zaradi naše pokore nam odpuščaš grehe in nam prizanašaš.

 

Kesanje

 

S (starš): Bratje in sestre, priznajmo svoje grehe in jih obžalujmo, da bomo vredno obhajali svete skrivnosti.

Vsi (V): 1. Vsemogočnemu Bogu in vam, bratje in sestre, priznam, da sem grešil v mislih, besedah in dejanju, mnogo dobrega opustil in slabega storil.
Žal mi je, zelo mi je žal.
Zato prosim sveto Devico Marijo, vse angele in svetnike in tudi vas, prosite zame Boga, nebeškega Očeta.

 

Blagoslov pepela

 

(Pri + naredimo z roko križ nad pepelom, če imamo blagoslovljeno vodo ga lahko tudi pokropimo)

S (starš): Dobri Bog, nočeš smrti grešnika, temveč želiš, da se spreobrne. Usliši naše prošnje: blagoslovi + ta pepel, ki si ga bomo posuli na glavo, saj vemo, da smo iz prahu in da se v prah povrnemo. Štirideset dni si bomo prizadevali, da bi nam ti odpustil grehe in nam podaril novo življenje. Pomagaj nam, da se bomo z dušo in telesom pripravili na velikonočne praznike. Po Kristusu našem Gospodu.

(Sebi in vsem navzočim posuje na glavo pepel in pri tem reče)

S (starš): »Spreobrni se in veruj evangeliju!«

Vsak odgovori: Amen.

 

Odlomek iz Svetega pisma

 

Iz Matejevega evangelija (6,1-6.16-18)

Prebere eden od navzočih družinskih članov:

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Glejte, da dobrih del ne boste opravljali pred ljudmi, da bi vas oni videli; sicer ne boste imeli plačila pri svojem Očetu, ki je v nebesih. Kadar torej daješ miloščino, ne trobi pred seboj, kakor delajo hinavci po shodnicah in po ulicah, da bi jih ljudje hvalili. Resnično, povem vam, prejeli so svoje plačilo. Kadar pa ti daješ miloščino, naj ne ve tvoja levica, kaj dela tvoja desnica, da bo tvoja miloščina na skrivnem; in tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.

Kadar molite, ne bodite kakor hinavci; ti namreč radi molijo stoje po shodnicah in uličnih vogalih, da se pokažejo ljudem. Resnično, povem vam, prejeli so svoje plačilo. Kadar pa ti moliš, pojdi v svojo sobo, zapri vrata in moli k svojemu Očetu, ki je na skrivnem. In tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.

Kadar se postite, ne bodite kakor čmerni hinavci; grdijo si namreč obraze, da bi ljudem pokazali, da se postijo. Resnično, povem vam, prejeli so svoje plačilo. Kadar se pa ti postiš, pomazili svojo glavo in si umij obraz, da ne pokažeš ljudem, da se postiš, ampak svojemu Očetu, ki je na skrivnem. In tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.

 

Naredimo postni načrt

 

Vsi (V): Vsak od navzočih družinskih članov pomisli, kako si bo prizadeval v postnem času glede dobrih del, molitve in posta, to je čemu se bo odpovedal.

(Če želimo lahko svoj načrt predstavimo tudi drug drugemu)

 

Predlog: S postnim prizadevanjem gradimo GORO ODREŠENJA.

 

Ob nedeljah prinašamo pobarvane kamenčke v cerkev in jih postavimo k Jezusovemu križu. Rumen kamenček predstavlja odpoved v sladkarijam ali video igricam, zelen kamenček pomoč bližnjemu, vijoličen kamenček prihranek 1€ za uboge, rdeč kamenček molitev za nekoga. Vsak otrok lahko vsako postno nedeljo prinese različne kamenčke glede na to, za kaj si je v tednu prizadeval in jih položi pod Jezusov Križ. En kamenček velja za prizadevanje sedem dni v tednu. (Npr. cel teden nisem jedel sladkarij ali igral video igric, ali vsak dan v tednu sem nekomu pomagal, ali za nekoga molil)

 

Prošnje

 

S (starš): Bratje in sestre! Z današnjim dnem začenjamo postni čas, ki nas vabi k poglobljeni molitvi, premagovanju in notranjemu spreobrnjenju. To je čas milosti, zato z zaupanjem prosímo Očeta:

Vsak prebere eno prošnjo:

  1. Vsemogočni Bog, naj bomo v tem postnem času odprti za tvojo besedo, ki nas vodi po poti vere, upanja in ljubezni.
  2. Naj si v postu prizadevamo za poglobljeno rast v ljubezni do tebe in drug do drugega.
  3. Gospod prosimo te, da bi nam postni načrt uspel.
  4. Gospod prosimo te za našo domovino in vse njene voditelje, da bi služili vsem ljudem in da bi bili pravični, iskreni in pošteni.
  5. Gospod Jezus Kristus, usmili se vseh obolelih s koronavirusom in drugih bolnikov v naši domovini in njihovih svojcev.
  6. In še po osebnem namenu … (tišina) Prosímo Gospoda!

S (starš): Vsemogočni Bog! Sprejmi naše prošnje in dobre sklepe ter nas podpiraj s svojo milostjo, da bomo duhovno prenovljeni obhajali zmago vstajenja tvojega Sina, ki s teboj živi in kraljuje vekomaj. Amen.

Vsi zmolimo: Oče naš, Zdravo Marijo in Slava Očetu.

S (starš): Molimo te Kristus in te hvalimo.

Vsi (V): Ker si s svojim križem svet odrešil.

Za zaključek lahko poslušamo še pesem:

Na križ si šel Gospod: https://youtu.be/nGhv0zqduI4