25. VELIKI TEDEN

Objavljeno: 22. 03. 2021

ButaricaPozdravljeni starši in otroci!

Pred nami je veliki teden

V nedeljo bomo praznovali cvetno nedeljo ali oljčnico. In se spominjali Jezusovega vstopa v Jeruzalem. Blagoslovljene oljčne vejice bodo na razpolagov v nedeljo v cerkvi. Če kdo želi oljčno vajico prej, da si jo bo za nedeljo okrasil, si jo lahko pride iskati v cerkev v Postojni. Po nekod v Sloveniji za cvetno nedeljo pripravijo oljčne vejice ali butarico. Nekatere vejice in butarice si lahko ogledate tudi v naši spletni galeriji. ( Povezava http://zupnija-postojna.rkc.si/index.php/content/display/382)

V velikem tednu še posebej slovesno praznujemo SVETO TRIDNEVJE, to so: VELIKI ČETRTEK, VELIKI PETEK, VELIKA SOBOTA, katerim sledi največji krščanski praznik VELIKA NOČ ali PRAZNIK JEZUSOVEGA VSTAJENJA.

Sedaj pa k današnji uri verouka. Oglejte si filmček o razlagi velikega tedna.

  • Na cvetno ali oljčno nedeljo se spominjamo Jezusovega slovesnega vhoda v Jeruzalem na osličku. V spomin na ta dogodek imamo na začetku maše blagoslov oljčnih vejic in butaric in procesijo pri kateri vzklikamo Hozana v pozdrav. 
  • O velikem četrtku smo govoril pri prejšnji lekciji.
  • Na veliki petek zmolite skupaj kot družina križev pot. Predlagam Križev pot za otroke (Berta Golob) ali pa videokrižev pot https://youtu.be/9KUfKQNDDJ4
  • VELIKI PETEK je dan strogega posta v spomin na Jezusovo trpljenje in njegovo smrt na križu. S tem, ko se vzdržimo mesa in postimo (odpovedujemo) hrani žalujemo zaradi Jezusovega trpljena in smrti. Ob lakoti pomislimo tudi na to, da je Jezus umrl zaradi grehov vseh ljudi na svetu. Tudi za naše grehe.

Za konec se skupaj s starši preizkusite v kvizu o cvetni nedelji in preverite, koliko ste si zapomnili.

O velikem četrtku ste se učili že pri prejšnji lekciji. Za začetek rešite kviz o cvetni nedelji.  KVIZ O CVETNI NEDELJI

Želim vam blagoslovljeno veliko noč. Pravočasno se prijavite za mašo v cerkvi ali pa obrede svetega tridnevaja spremljate po spletu. Obred Blagoslova jedi bo po spletu na veliko soboto, 3. 4., ob 16. uri. Po obredu blagoslova pa bo od 16.30-17.30 v cerkvi še možnost, da vam duhovni blagoslov velikonočne jedi z blagoslovljeno vodo.

Prenos obredov koprskega škofa Jurija bo objavljen na spletni strani župnije Postojna.