VELIKI ČETRTEK

Objavljeno: 16. 03. 2021

Starši in otroci pozdrav,

v tem tednu, v petek, v letu posvečenm sv. Jožefu, praznujemo praznik svetega Jožefa. K sv. Jožefu se priporočamo za varstvo v družini, za pomoč v finančih težavah in za srečno zadnjo uro. Na ta dan vsi povabljeni k ZOOM maši, pri kateri bodo sodelovali otroci naše župnije iz 5, 7, in 8 razreda. Povezava bo objavljena v petek na spletni strani naše župnije, tako kot za vsako mašo po spletu. Ta dan začenjamo tudi TEDEN DRUŽINE IN LETO DRUŽINE.

Sedaj pa k novi katehezi.

24. LEKCIJA: VELIKI ČETRTEK

Video kateheza: Veliki četrtek. https://youtu.be/A5xnJuVtMLQ

Kateheza je pripravlena s pomočjo katehistinje Andreje Šuštar in risanke.

Glede na to, da imajo nekateri otroci težave z ZOOMOM v času verouka, sem se odločil za video katehezo, ki si jo lahko ogledate, ko imate čas. Staršem priporočam ogled kateheze skupaj z otrokom.

1. Razmišljanje o temi

Sveto velikonočno tridnevje je središče krščanskega verovanja in praznovanja. Sestavljajo ga veliki četrtek, veliki petek in velika sobota. Začne se z obredi velikega četrtka. Srce zadnje večerje, ki se je spominjamo na veliki četrtek, je postavitev zakramenta svete evharistije.

Ker se veroučenci tretjega razreda pripravljate na prvo sveto obhajilo, je potrebno, da to vsebino še posebej poglobimo in ovrednotimo, saj je sveta evharistija bistvena za naše krščansko življenja. Kruh in vino nista zgolj znamenji Jezusa ali spomin nanj, ampak resnično Jezus sam. Risbe velikega tedna v delovnem zvezku so uvod v razumevanje in umestitev velikega četrtka v kontekst svetega tridnevja. Oglejte si jih v delovnem zvezku na straneh 102 – 109.

2. Cilj kateheze:

  • Doživljajski: Otroci začutijo veličino obredov velikega četrtka.
  • Spoznavni: Otroci poglobijo vsebino zadnje večerje in razumejo, da je bila zadnja večerja prva sveta maša.
  • Dejavnostni: Otroci se udeležijo obredov velikega četrtka.

III. DEJAVNOST

Vabim vas, da si skupaj ogledate tudi risanko: Zadnja večerjaj (the last supper).

Risanko dobite na https://www.youtube.com/watch?v=9Edfb_faOb0

Risanka je v angleščini, lahko pa vključite tudi samodejne slovenske podnapise, kako se to naredi si lahko ogledate na tej povezavi: https://youtu.be/LM56YJiP0pM

TUDI LETOS BOMO PRAZNOVALI CVETNO NEDELJO IN SVETO TRIDNEVJE TER VELIKO NOČ KOT LANI. ZA OBSK SVETE MAŠE V CERKVI SE JE POTREBNO PRIJAVITI PO TELEFONU. Pri eni maši je lahko v Postojni največ 16 družin. Na veliko noč bomo zato imeli več svetih maš. Kdor ne bo mogol k maši, je povabljen, da spremlja obrede velikega tedena po spletu ali TV.

Ostanimo povezani v molitvi.  Za zaključek kateheze zmolite skupaj Oče naš, za vse, ki so zboleli za korona virusom in za vse, ki tvegajo življenja, da jim pomagajo.

Lep pozdrav, župnik.