Kaj morajo prvoobhajanci vedeti za prvo sveto spoved in prvo sveto obhajilo

Objavljeno: 28. 03. 2020

Spoštovani prvoobhajanci in prvoobhajanke ter vsi starši!

Pred prejemom zakramentov mora vsak prvoobhajanec/ka poznati osnovne molitve, spovedni obrazec, ter najosnovnejše glede svete spovedi in svete maše.

To konkretno pomeni, da pozna naslednjo vsebino.

KAJ MORAJO VEDETI PRVOOBHAJANCI

PRED PRVO SV. SPOVEDJO IN PRVIM SV. OBHAJILOM?

 

 1. TEKOČE IN BREZ NAPAKE SPOVEDNI OBRAZEC? (Glej veroučna knjiga za 3. razred Kristjani praznujemo skupaj (KPS) na str. 31).
 2. PET STVARI ZA DOBRO SPOVED? (glej KPS str. 23)
 3. KAJ JE VEST? Notranji glas po katerem nam govori Bog in nam pove kaj je dobro in kaj je slabo in greh.
 4. KAJ POMENI IZPRAŠATI SI VEST? Pomeni pomisliti kaj sem storil dobrega in kaj sem dobrega opustil in kaj slabega storil.
 5. KAJ SO VELIKI IN KAJ SO MALI GREHI? Veliki grehi so, ko svobodno razžalimo Boga in prizadenemo sebe ali sočloveka v zelo hudi stvari. (Npr. nevera v Boga, preklinjanje Boga ali človeka, sovraštvo, opuščanje nedeljske sv. maše in vsakodnevne molitve, sovraštvo ali žaljenje staršev ali drugih ljudi, ubijaje, laži, kraje, sramotenje telesa, gledanje nespodobni stvari, huda jeza, požrešnost, lakomnost, nevoščljivost, lenoba, sebičnost …)
 6. KOMU GREHI ŠKODUJEJO? Nam in bližnjim, Boga pa grehi užalostijo.
 7. KAJ POMENI TRDNI SKLEP? Trdni sklep je osebna odločitev, da se bom poboljšal in da se bom trudil, da ne bom več grešil.
 8. KAJ POMENI OPRAVITI POKORO PO SPOVEDI? Pomeni, da po spovedi naredim to, kar mi spovednik pri spovedi naroči, da popravim škodo, ki so jo povzročili moji grehi in v molitvi prositi Boga, da mi pomaga, da ne bi več grešil.
 9. KDAJ GREMO K SPOVEDI? Vedno, ko storimo hud ali veliki greh.
 10. KAJ JE REDNA SPOVED? Redna spoved je enkrat na mesec, ali vsaj 4 krat na leto.
 11. KATERI SO GLAVNI DELI MAŠE? Začetni obred, besedno bogoslužje, evharistično bogoslužje in sklepni obred.
 12. V KAJ SE PRI MAŠI SPREMENITA KRUH IN VINO? Spremenita se v resnično duhovno telo in kri Jezusa Kristusa.
 13. ALI JE V HOSTIJI RESNIČNO NAVZOČ JEZUS? Da.
 14. KAJ JE EVHARISTIČNI POST ALI POST PRED SVETIM OBHAJILO? To je čas, ko eno uro pred sv. obhajilom ne jemo in ne pijemo z namenom, da se pripravim na srečanje z Jezusom pri maši.
 15. KDAJ NE SMEMO K OBHAJILU? Kadar imamo veliki ali smrtni greh. Ko se nismo držali evharističnega posta in ko nam ni žal za svoje grehe.
 16. KAKO DRŽIMO ROKE, KO GREMO K OBHAJILU? Sklenjene kakor pri molitvi.
 17. KAJ REČEMO, KO PREJMEMO OBHAJILO? Amen. (kar pomeni – tako je)
 18. KAJ NAREDIMO PO OBHAJILU? Gremo v klop, pokleknemo in zmolimo molitev O Jezus zdaj si v mojem srcu…. ali se kako drugače zahvalim Jezusu za obhajilo.

MOLITVE IN MAŠNI ODGOVORI:

1. Oče naš, Zdrava Marija, Slava Očetu

2. Tebe ljubim Stvarnik moj

3. O Jezus blagoslovi me.

4. Duša Kristusova posveti me posveti me. Telo Kristusovo, zveličaj me. Kri Kristusova, napoji me. Voda strani Kristusove, operi me. Trpljenje Kristusovo, utrdi me. O dobri Jezus, usliši me. V svoje rane sprejmi me. Od tebe se ločiti ne pusti me. Pred hudim sovražnikom brani me. Ob uri moje smrti pokliči me in k tebi priti pusti me, da bom s tvojimi svetniki hvalil te na vekov veke. Amen.

5. O Gospa moja …

6. 10 Božjih zapovedi. 1. Veruj v enega Boga. 2. Ne skruni božjega imena. 3. Posvečuj Gospodov dan. 4. Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji. 5. Ne ubijaj. 6. Ne nečistuj. 7. Ne kradi. 8. Ne pričaj po krivem. 9. Ne že svojega bližnjega žene. 10. Ne želi svojega bližnjega blaga.

7. Kako odgovorimo na duhovnikove besede pri maši:

            Gospod z vami – IN S TVOJIM DUHOM.

            Kvišku srca – IMAMO JIH PRI GOSPODU.

            Zahvalim se Gospodu našemu Bogu. – SPODOBI SE IN PRAVIČNO JE.

8. Kesanje pri maši: Vsemogočnemu Bogu in vam, bratje in sestre, priznam, da sem grešil v mislih, besedah in dejanju, mnogo dobrega opustil in slabega storil. Žal mi je, zelo mi je žal. Zato prosim sveto Devico Marijo, vse angele in svetnike in tudi vas, prosite zame Boga, nebeškega Očeta.

9. Kako odgovorimo na duhovnikove vzklike:

            Poslušali smo Božjo besedo …   BOGU HVALA

            Iz svetega evangelija po …          SLAVA TEBI GOSPOD

            To je Kristusov evangelij..           HVALA TEBI, KRISTUS

10. Svet, svet, svet si ti Gospod, Bog vsega stvarstva…..

11. Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so blage volje. Hvalimo te, slavimo te, molimo te, poveličujemo te, zahvaljujemo se ti zaradi tvoje velike slave.

12. Hvaljen Bog, Gospod vesolja po tvoji dobroti smo prejeli ta kruh… to vino…Bogu čast in hvala vekomaj.

13. Jezus, verujem v te. Jezus upam v te, Jezus ljubim te nad vse, Jezus tebi živim, Jezus tebi umrjem, Jezus, tvoj sem živi in mrtev.

14. Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe sveta, usmili se nas (2x) Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe sveta, podari nam mir.

15. Pojdite v miru…. Bogu hvala.

16. Ko pokleknemo pred Jezusom v tabernaklju rečemo: Hvaljeno in češčeno naj vedno bo presveto Rešnje telo, zdaj in vekomaj. Amen.

17. Molitev O Jezus zdaj si v mojem srcu in me ljubiš. Mojo dušo hočeš ohraniti za nebesa. Želim te ljubiti tako lepo, kakor te ljubi tvoja sveta mati Marija in kakor te ljubijo vsi angeli in svetniki v nebesih in kakor te ljubijo vsi pravični na zemlji. Sladko srce Jezusovo, daj da te bom ljubil vedno bolj in bolj. Jezus tebi živim, Jezus tebi umrjem, Jezus tvoj sem živ in mrtev. Amen.

Prilagamo tudi Kviz na tej povezavi

Ko se ti odpre ODPRE KVIZ - PRITISNI ZELENI GUMB (play).