VELIKI ČETRTEK

Objavljeno: 24. 03. 2020

Starši in otroci najprej en lep pozdrav in hvaljen Jezus!

 

Vse vas pogrešam in pogosto mislim na vas, tudi pri sestavljanju kateheze.

Spomnim vas, da jutri skupaj praznujmo materinski dan.

Upam, da ste se odzvali povabilu k družinskemu obhajanju TEDNA DRUŽINE, ki je bil priložen v prejšnji katehezi.

 

Obveščam vas, da imamo vsak dan ob 18. uri sveto mašo v živo preko facebooka - LIVE. (Kakšni dve minuti pred mašo aktiviramo tudi link na župnijski spletni strani). Vabim vas kdaj tudi k udeležbi, zlasti za materinski dan, ki bo v sredo, 25. 3. Pri maši bomo tudi podelili blagoslovili družin, mater in očetov.

 

Sedaj pa k novi katehezi.

24. LEKCIJA: VELIKI ČETRTEK

 

1. Razmišljanje o temi

 

Sveto velikonočno tridnevje je središče krščanskega verovanja in praznovanja. Sestavljajo ga veliki četrtek, veliki petek in velika sobota. Začne se z obredi velikega četrtka. Srce zadnje večerje, ki se je spominjamo na veliki četrtek, je postavitev zakramenta svete evharistije. Ker se veroučenci tretjega razreda pripravljajo na prvo sveto obhajilo, je potrebno, da to vsebino še posebej poglobimo in ovrednotimo, saj je sveta evharistija bistvena sestavina krščanskega življenja. Kruh in vino nista samo znamenji Jezusa ali spomin nanj, ampak dejansko Jezus sam. Risbe velikega tedna v delovnem zvezku so uvod v razumevanje in umestitev velikega četrtka v kontekst svetega tridnevja. Oglejte si jih v delovnem zvezku na straneh 102 – 109.

2. Cilj kateheze:

 • Doživljajski: Otroci začutijo veličino obredov velikega četrtka.
 • Spoznavni: Otroci poglobijo vsebino zadnje večerje in razumejo, da je bila zadnja večerja prva sveta maša.
 • Dejavnostni: Otroci se udeležijo obredov velikega četrtka. Letos bo to preko TV.

 

KATEHEZA

I. UVOD

1. Molitev. Lepo se pokrižajmo in zmolimo vzklike:

Jezus, verujem v te, Jezus, upam v te, Jezus, ljubim te nad vse, Jezu tebi živim, Jezus tebi umrjem, Jezus, tvoj sem živ in mrtev.

 

2. Pogovor

Ljudje smo navezani drug na drugega. Veseli smo bližine staršev, prijateljev. Te bližine nam sedaj primanjkuje.

Vprašajte otroka, koga najbolj pogreša? Pokličite to osebo, napišite ji sms ali e-pismo.

S pomočjo tehnike, hvala Bogu, se lahko še vedno slišimo in vidimo, ter si pošiljamo sporočila.  A življenje nas kdaj tudi oddalji. Slovo je boleče. Da bi ostali povezani med seboj, si izročimo darove v spomin, ki nas spominjajo eden na drugega. Ob njih čutimo navzočnost in ljubezen tistega, ki se je poslovil.

 

II. OZNANILO

 

Jezus je vedel, da se bo kmalu poslovil od učencev. Zato je učence (apostole) v četrtek zvečer zbral k praznovanju judovske velike noči. Pri tej večerji je svoje učence in tudi nas povabil, da bi se ga spominjali. Iz njegovih besed in dejanj pri zadnji večerji se je izoblikovala sveta maša.

Kaj je obred judovske pashalne večerje?

Judje so slovesno praznovali spomin rešitve iz suženjstva (ujetništva) v Egiptu. Tam so morali veliko trpeti in težko delati. Bog je poslal Mojzesa, da je ljudstvo odpeljal v obljubljeno deželo. Ker so bili rešeni težkega dela in trpljenja, so se vsako leto spominjali tega dogodka. Praznik so imenovali pasha ali velika noč. (Pasha pomeni – mimohod – Gospodov angel je šel skozi Egipt in umrli so vsi prvorojenci, ki niso obhajali pashe) Ta dan se je zbrala vsa družina. Zaklali so eno leto staro jagnje, skuhali grenka zelišča (v spomin na to, da so trpeli), spekli kruh brez kvasa in pripravili vino. Pri obedu je oče pripovedoval, kako je Bog rešil ljudi trpljenja in jim pomagal na poti skozi puščavo.

Jezus je z učenci praznoval ta praznik. Pri njem pa je storil nekaj povsem novega. Govoril jim je, kako jih ima rad in da bo zanje trpel. Naročil jim je, naj se tudi oni ljubijo med seboj. Učencem je umil noge. Sam sebe je poistovetil z jagnjetom, ki je bilo darovano pri pashi.

Lahko preberete tudi odlomek v svetem pismu: 2 Mz 12, 1-27.

2. Svetopisemski odlomek: Postavitev Gospodove večerje, Lk 22,14-20.

Odlomek preberi v delovnem zvezku na strani: 102. Oglejte si sliko. Kaj predstavlja slika?

»Ko je prišla ura, je sedel k mizi in apostoli z njim. In rekel jim je: »Srčno sem želel jesti z vami to pashalno večerjo, preden bom trpel, kajti povem vam, da je ne bom več jedel, dokler ne bo dopolnjena v Božjem kraljestvu.«

In vzel je kelih, se zahvalil in rekel: »Vzemite to in si razdelite med seboj, kajti povem vam, odslej ne bom več pil od sadu vinske trte, dokler ne pride Božje kraljestvo.«

In vzel je kruh, se zahvalil, ga razlomil, jim ga dal in rekel: »To je moje telo, ki se daje za vas. To delajte v moj spomin « Prav tako je po večerji vzel tudi kelih in rekel: »Ta kelih je nova zaveza v moji krvi, ki se preliva za vas.« Lk 22,14-20

Starši razložite:

To je bila prva sveta maša. Učence je Jezus posvetil v duhovnike. Tega dogodka se spominjamo na veliki četrtek. Ta dan obhajamo dopoldne sveto mašo le v škofovi cerkvi — stolnici. Pri njej škof posveti sveta olja za sveti krst, sveto birmo in sveto bolniško maziljenje.

NALOGA: (Glej sliko na strani 104 zgoraj in napiši pravilna imena sveti olj.)

Večerna sveta maša se imenuje zadnja večerja. V nekaterih cerkvah pri njej duhovnik umije noge 12 možem tako kot je storil Jezus pri zadnji večerji (to naredi tudi papež v Rimu in škofje v stolnicah). Po obredu odnesejo z oltarja vse: prt, sveče, križ, knjige, cvetje ... v spomin, da so Jezusa ujeli. Tudi svete hostije duhovnik odnese iz tabernaklja v stransko kapelo in tabernakelj pusti odprt. Od četrtka zvečer (pri sveti maši po Slavi) do sobote zvečer zvonovi ne zvonijo, četudi kdo umre. Ta večer ostanemo v cerkvi tudi po sveti maši, da molimo in se spominjamo Jezusovega trpljenja.

III. DEJAVNOST

Vabim vas, da si skupaj ogledate tudi risanko: Zadnja večerjaj (the last supper) in se ob njej pogovorite.

Risanko dobite na https://www.youtube.com/watch?v=9Edfb_faOb0

Risanka je v angleščini, lahko pa vključite tudi samodejne slovenske podnapise, kako se to naredi si lahko ogledate na tej povezavi: https://youtu.be/LM56YJiP0pM

Pa tudi kako se pečejo hostije oziroma velikonočni oblati. https://youtu.be/VqQTIJQ0koM

LETOS BOMO PRAZNOVALI CVETNO NEDELJO IN SVETO TRIDNEVJE TER VELIKO NOČ PRECEJ DRUGAČE. TODA KLJUB TEMU MISLIM, DA BODO TO DUHOVNO BOGATI DNEVI ZA VSE NAS. NA PRAV POSEBEN NAČIN BOMO OKUŠALI KRHKOST IN MINLJIVOST NAŠEGA ŽIVLJENJA PA TUDI VESELO SPOROČILO VELIKE NOČI, KI NAM GA SPROČA JEZUS: »NE BOJTE SE, JAZ SEM VSTAJENJE IN ŽIVLJENJE.«

Ostanimo povezani v molitvi.  Za zaključek kateheze zmolite skupaj Oče naš, za vse, ki so zboleli za korona virusom in za vse, ki tvegajo življenja, da jim pomagajo.

Pa še to:

Približuje se nam 6. postna nedelja – CVETNA NEDELJA ali OLJČNICA. Letos skupne procesije ne bo, tudi oljčnih vejic ne. Predlagam pa, da vseeno pogledate, kako se izdela butarica. https://youtu.be/DzVqmrHemwA 

Mogoče jo boste naredili s kakšno vejico in trakci iz papirja v različnih barvah. Če vam uspe lahko pošljete slikico na zupnija.postojan@rkc.si, jo bomo objavili.

Na cvetno nedeljo in tudi v velikem tednu sodelujte pri maši v živo – prepričan sem, da bo pred mašo tudi blagoslov oljčnih vejic in butaric.

KAKO GREMO PO NOVEM K SVETI MAŠI:

14 korakov.

Situacija ki jo doživljate s sveto mašo prek ekrana ali aparata, je razumljivo precej posebna. Ko se slišimo po telefonu ali se vidimo v primerni varni razdalji si povemo, da se pogrešamo. 

 1. Na sveto mašo se pripravimo. Pogledamo ponudbe in se odločimo, katero sveto mašo bomo obiskali. Da nas med mašo ne bo motila kuhinja ali druge zadeve.
 2. Uro pred sveto mašo se postimo, zato da bi lahko prejeli duhovno obhajilo.
 3. Za mašo se lepo oblečemo. Ne moreš k maši v pidžami ali v trenerki.
 4. Za družino pripravimo stole, ker to ni gledanje katerekoli oddaje, ampak je maša.
 5. Se pokrižamo z blagoslovljeno vodo. Če nimamo kar z navadno vodo, da se spomnimo krsta.
 6. Ko je čas za stanje, stojimo, sedimo in klečimo, kadar je treba.
 7. Kar govori ljudstvo skupaj glasno odgovarjamo.
 8. Poberemo miloščino. Po koncu epidemije bodo mnogi v stiskah in se bomo odločili komu bomo dali darove naše mašne nabirke. Božji dar kliče k temu da tudi sami darujemo.
 9. Sodelujemo pri maši pri molitvah, tako da glasno molimo, če znamo pesmi tudi pojemo.
 10. V družini si podamo roke pred obhajilom.
 11. Duhovno obhajilo lahko pospremimo z zahvalami, ki jih izrečemo na glas.
 12. Pri blagoslovu sprejmemo blagoslov z glasnim »amen«.
 13. Spremljamo zaključno pesem in še sami kaj zapojemo.
 14. Po maši posedimo ob družinski mizi, popijemo kaj všečnega, pojemo kaj vitaminov ali sladkega. Si povemo kaj nam je bilo všeč. Kaj bomo za Jezusa storili v življenju. Naredimo selfi, nekaj narišemo ali napišemo. Pošljemo župniku sporočilce (lahko selfi) in ali SMS tistim s katerimi navadno poklepetamo pred cerkvijo.

Potem se lahko spet preoblečemo v domače cunje.

Seveda je tudi spremljanje svete maše med kuhanjem kosila boljše kot nič, a če si boste vzeli čas za Gospoda, boste imeli toliko boljši občutek, da je kakšen dan, kakšna ura drugačna od drugih.

Lep pozdrav, župnik.

Molim za vas, da bi ostali zdravi.