Leto Božje besede

Objavljeno: 24. 01. 2020

V letu 2020 poteka tudi pri nas v Cerkvi na Slovenskem Leto Božje besede.
Vabi nas k še bolj zavzetemu prebiranju Svetega pisma.

Leto Božje besede je predlagala Katoliška biblična federacija:

Leto 2019 je zaznamovalo 50-letnico ustanovitve Katoliške biblične federacije, leto 2020 pa zaznamuje 1600-letnico smrti svetega Hieronima, velikega razlagalca in prevajalca Svetega pisma, ki si je prizadeval, da bi besedilo Svetega pisma prevedel v »skupen« vsakdanji jezik preprostih ljudi. Tako bi zapisano Božjo besedo napravil vsem dostopno. Njegova goreča želja, da pripravi Sveto pismo dosegljivo ljudem izhaja iz njegovega prepričanja: »ignorantia Scripturarum ignorantia Christi est«, »nepoznavanje Svetega pisma je nepoznavanje Kristusa.«

Srečno ujemanje teh dveh obletnic je navdihnilo Izvršni odbor Katoliške biblične federacije, da spodbudi svoje članice, naj zaznamujejo leto 2020 kot »Leto Božje besede«, od prve adventne nedelje, 1. decembra 2019, do godu svetega Hieronima, 30. septembra 2020.

Upamo, da bo leto, posvečeno Božji besedi, pomagalo župnikom in ustanovam, ki se posvečajo biblični pastorali v posameznih deželah, da prenovijo in poživijo svoja prizadevanja, da bi umestili Božjo besedo v središče življenja in poslanstva Cerkve, kakor je spodbujal že sveti Janez Pavel II. v apostolskem pismu Tertio Millennio Adveniente, V zarji tretjega tisočletja 36, papež Benedikt XVI. v luči škofovske sinode v letu 2008, v posinodalni apostolski spodbudi Verbum Domini, Gospodova beseda 73, še posebej pa nedavno papež Frančišek v apostolski spodbudi Evangelii Gaudium, Veselje evangelija 174.

(Prevod s strani CBF.)