Avtor: Jožef Koren Objavljeno: 12. 02. 2018

Vnesite vaš naslov

POSTNA POSTAVA

Postni čas, ki se bo začel s pepelnično sredo, nas pripravlja na veliko noč. Naj bo to res čas milosti, duhovne poglobitve in dobrih del, ki jih bomo darovali za potrebe Cerkve in vsega sveta. Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti:  strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Navadni post, ki je samo zdržek od mesnih jedi, pa je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim dobrim delom pokore in ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta starosti do smrti. Kadar je praznik (cerkveni ali državni) ali je kakšna slovesnost v družini na petek, post in zdržek odpadeta. Strogi post na pepelnico in veliki petek pa nikoli ne odpade.

POSTNE SPODBUDE

Za prvi postni teden predlagamo naslednje. Kot družina pridite na pepelnico k maši. Potem pa molite drug za drugega. O = otroci: vsak večer zmolite molitev Oče naš in za vsakega družinskega člana po eno Zdravo Marijo. M = mladi: vsak dan zmolite za svojega bodočega izbranca(ko). OD = odrasli: vsak večer molite za svojo ženo ali moža.

Kdor želi, je povabljen k preventivni spodbudi 40 dni brez alkohola.

Letos spodbuda nosi podnaslov »Mlad, vesel in pogumen - brez alkohola!«. Geslo spodbuja mlade, da bi svoj prosti čas preživljali odgovorno, brez alkohola in drugih drog ter obenem veselo in pogumno. Mogoče nismo več mladi, mogoče ne pijemo alkohola, mogoče pa se lahko v tem postu postimo za nekoga, ki je mlad, ima težave z zasvojenostjo, morda ga celo poznamo. Mogoče mu bo naš post spremenil življenje. Mogoče. Ob izhodu iz cerkve vzemite zgibanko, v kateri je postna molitev za družine in solzico.


Slovenska Karitas nas vabi, da se v letošnjem postu pridružimo dobrodelni akciji za pomoč JV Evropi.

Z akcijo Ne pozabimo škofijske Karitas namenjajo pomoč ljudem v stiski v JV Evropi. V Albaniji podpira Karitas nakup zdravil in sanitarnega materiala za preko 1.300 oseb. V Srbiji pomaga preko 700 družinam s paketi s hrano in higienskimi pripomočki ter z nego starejših na domu. V BiH podpira delovanje ljudske kuhinje v Sarajevu, kjer dobi dnevni obrok 150 oseb. V Makedoniji pomaga 600 gospodinjstvom z osnovnimi potrebščinami in podpira ljudsko kuhinjo. Postni čas nas vabi tudi k dobrim delom in miloščini. Mogoče je v teh nekaj vrsticah dovolj razlogov, da radodarno sežemo v svoj žep. HVALA! Svoj dar lahko nakažete na Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR : SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč JV Evropa, Sklic: 00 2518, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X.